De lessen

Vioolles

Maria geeft les aan kinderen en volwassenen, beginners en gevorderden.
Kinderen kunnen bij Maria beginnen vanaf 4 jaar.
Je kunt op elk moment in het lesjaar beginnen met de lessen.

De lessen zijn wekelijks en duren voor beginners 30 minuten.
Gevorderde leerlingen kunnen kiezen voor een les van 45 minuten of 60 minuten.
Voor gevorderde volwassenen zijn ook tweewekelijkse lessen of losse lessen mogelijk.

Kleuterviool

Voor kleuters zijn de lessen speels, afwisselend en vol fantasie: wij bewegen, klappen, zingen, luisteren en beelden verhalen uit. De kinderen spelen op het gehoor.
Een ouder blijft tijdens de les aanwezig en kijkt mee of speelt mee.
Kinderen kunnen ook als groepje starten van 2 of 3 leerlingen.

Vioolles en altvioolles voor kinderen

Kinderen van 6 jaar of ouder werken in het begin op een speelse manier aan de ontwikkeling van viooltechniek en het gehoor. Naast het op gehoor leren spelen wordt het noten lezen geoefend en later komt muziektheorie erbij. In elke les wordt er samen gespeeld. Maria begeleid zelf alle leerlingen op de piano.

Ouders van beginnende leerlingen zijn altijd welkom tijdens de les. De kinderen hebben er veel baat bij, als ouders betrokken zijn bij de lessen en thuis hun kinderen positief ondersteunen bij het oefenen. Ook als de ouder alleen tijdens de laatste 5 minuten van de les erbij kan zijn, kan dat het kind helpen om thuis het geleerde goed te blijven herhalen en te vestigen.

Vioolles en altvioolles voor volwassenen

Op latere leeftijd met viool- of altviool lessen beginnen of het weer oppakken?
Dat kan altijd! Een volwassen leerling ervaart heel bewust, hoe verrijkend het is om te blijven leren en samen muziek te maken. Het is niet nodig om al noten te kunnen lezen, als je met vioollessen wilt beginnen.

Altvioolles

Gegrepen door de diepe en warme klank van de altviool? Met Maria kun je de passie voor de altviool delen. Wat is het heerlijk om met de altviool midden in een kwartet of een orkest te spelen! Maar ook een altviooltrio of altvioolkwartet klinkt prachtig. Maria bewerkt daarvoor veel muziek voor haar leerlingen.

Samenspeel les: “Fiddlers tussen de bogen”

Samen muziek maken is leuker dan alleen en van wekelijks samen spelen wordt je blij en ga je nog sneller vooruit.
Kinderen kunnen meespelen bij de “Fiddlers tussen de bogen”.
Wij leren voornamelijk op gehoor liedjes en muziek stukjes – variërend tussen klassiek, folk of jazzy. Daarbij verzinnen wij begeleidingen of wij improviseren. Wij hebben ook plezier met toonladders en ritme oefeningen.

Kamermuziek voor jongeren en volwassenen

Voor jongeren en volwassenen organiseert Maria kamermuziek projecten, ook samen met collega docenten. Zij helpt met de voorbereiding voor jeugd- en amateurorkesten of optredens op school.

Leren optreden

Twee keer per jaar is er gelegenheid om op te treden voor familie en vrienden: een feestelijk moment en natuurlijk is dat ook spannend. Met kamermuziek en orkeststukken, die wij naast de solo stukken ook instuderen zijn het afwisselende en inspirerende middagen. Samen op het podium staan is toch net een beetje makkelijker dan alleen.
Soms schrijven alle leerlingen ook zelf een stuk voor het optreden of heeft de uitvoering een thema.
Naast de twee leerlingenuitvoeringen zoekt Maria met iedere leerling ook naar andere momenten, om muziek voor anderen te spelen. Optreden voor de familie, huisconcerten, op school optreden, op schoolkamp… of gewoon voor vrienden: het is fijn om “live” muziek met elkaar te kunnen delen!

Scroll naar boven